Loading...
Bel me terug

Waar moet u op letten bij een aankoop van een houten vloer?

Waar moet u op letten bij een aankoop van een houten vloer?

Ik snap dat mensen die op het punt staan een houten vloer aan te schaffen, door de bomen het bos niet meer zien. Momenteel zijn er vele verschillende planken/ houten vloeren verkrijgbaar, bijvoorbeeld massieve planken en samengestelde planken.

Vroeger was alles makkelijk!!!

Vroeger waren er voornamelijk massieve houten planken, waarbij u alleen kon kiezen tussen verschillende breedtes.

Tegenwoordig zijn er ook samengestelde planken. Een samengestelde plank is een plank die bestaat uit meerdere lagen. Hier zien al vele mensen de voordelen van in, namelijk dat de werking van de plank minder is. Echter door de vele verschillende diktes, samenstellingen en namen van planken wordt het voor de consument niet gemakkelijker.

Namen zoals parketvloer, lamel parketvloer, meerlaagse vloer, lamelplanken, duoplanken, multivloer, breedstrookslamel, multiplank , multiplexvloer, tweelaagsplank, drielaagsplank zijn niet ongebruikelijk en dan heb ik er nog velen niet genoemd.

Om u meer inzicht te geven en u te laten begrijpen dat het niet om de naam van de plank gaat maar om de samenstelling, geef ik u een overzichtelijke uitleg.

Samengestelde planken bestaan niet uit één stuk. Ze bestaan uit een onderlaag (mogelijk in verschillende materialen), en een bovenlaag, toplaag genoemd, van echt hout.

Laten we beginnen met de toplaag van de houten vloer. Dit is dus van echt hout. De toplaag bepaalt de uitstraling en de levensduur van de houten vloer. Gemiddeld staat 1 mm toplaag garant voor 6 à 10 jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van afwerking en van hoe intensief er op de vloer wordt geleefd. Toplagen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van 1,2 mm tot 8 mm. Hoe dikker de toplaag, hoe vaker u de houten vloer kunt schuren/opknappen en hoe langer de vloer mee gaat.

Een houten vloer is een natuurproduct dat werkt en veel kracht in zich heeft. Door verschil in temperatuur en luchtvochtigheid zet een vloer uit en krimpt. Echter de vloer kan ook bol of hol gaan staan. Hoe dikker de toplaag, des te meer een vloer wil werken. Niemand wil een vloer die kieren geeft, bol of hol gaat staan. Dat brengt ons bij de onderlaag. De onderlaag kan uit verschillende materialen bestaan zoals eiken, populier en multiplex. De onderlaag remt de werking van de vloer. Dus: hoe dikker de toplaag, hoe meer de vloer gaat werken. Hoe dikker en beter de kwaliteit van de onderlaag, hoe meer dit de werking tegenhoudt.

Een dunnere toplaag van 1,2 mm tot 3 mm heeft geen dikke stevige onderlaag nodig. Hier ligt dus een kans om kosten te besparen. Voor deze toplaag wordt veelal een populieren onderlaag gebruikt en deze bestaat vaak maar uit 2 à 3 lagen. Een andere, en voordelige, mogelijkheid is het gebruik van dwarse latjes onder de toplaag.

Voor een toplaag die dikker is adviseer ik om een dikkere onderlaag te gebruiken. Hier wordt veelal een multiplex/triplex onderlaag voor gebruikt. Deze zijn er ook in verschillende diktes. Dit heeft dan ook automatisch met prijs te maken. Hoe dikker de toplaag, hoe dikker de onderlaag, hoe duurder de houten vloer.

Maar een dikkere plank heeft meer voordelen. Hoe dikker de gehele plank is, hoe zwaarder de vloer wordt. De vloer zal mooier liggen (geen ‘springkussen-effect’) en zal minder geluid doorgeven.

Voor een juiste aankoop van een houten vloer adviseert Natuurlijk hout om aandacht te besteden aan de dikte van de plank, zowel voor de onderlaag als de toplaag. De naam van de plank is niet belangrijk, dikte wel!

Kijk op houten-vloeren.weebly.com

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 94 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist