Loading...
Bel me terug

Lamel parket

De meest verkochte vloeren

Lamel vloeren zijn niet altijd de meest verkochte vloeren geweest, ze hebben het lange tijd moeten afleggen tegen hun grote broer: een massieve houten vloer. Inmiddels is de keuze voor een lamelparket erg populair. Dit komt mede door de ruime keuze en verschillende prijsklassen. Op deze pagina lees je alles over lamelparket en wat de voor- en nadelen van deze vloer zijn. Na het lezen hebben we je wellicht overtuigd om een lamelparket van eiken aan te schaffen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een Lamel houten vloer

Wat is een lamel parket?

Om maar met de deur in huis te vallen: lamelparket is geen laminaat, maar een houten vloer. Lamelparket is een parketsoort dat bestaat uit lamelplanken. Dit is een samengestelde plank die bestaat uit een laag van massief eikenhout met daaronder verschillende lagen hoogwaardig naaldhout, berken of triplex. Een lijmverbinding houdt deze kruislinks gelegde lagen bij elkaar. Deze toplaag met verschillende lagen hout daaronder vormen samen het lamelparket. Zie de afbeelding hieronder voor meer informatie over de samenstelling van het parket.

Doorsnede lamel plank

De opbouw van lamel parket kan variëren tussen drie en zeventien lagen. De kwaliteit van het lamelparket ligt aan de gebruikte houtsoorten voor deze verschillende lagen. Doordat de vloer kruislinks aan elkaar gelijmd is zorgt het voor een stabiele opbouw. Hierdoor de vloer ook nog eens goed zwevend te installeren en is de werking van de vloer minimaal. Lamelparket is een parket die in vele uitvoeringen beschikbaar is. Zo onderscheiden we onder andere handgeschraapt, geborsteld en gerookt. Bij Natuurlijk Hout bieden we een ruim assortiment in lamelvloeren. Maar hoe maak je tussen dit uitgebreide assortiment een juiste keuze?

Hoe een keuze maken uit de vele lamel parket lamel vloeren

Bij het kiezen van een lamelparket vloer speelt niet alleen het prijskaartje een belangrijke rol, maar ook de kwaliteit van het lamel vloer is een allesbepalende factor. Om voor u deze keuze te vergemakkelijken, zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

  • Allereerst is het van belang om op de dikte van de toplaag van de lamelplank te letten. Een goede lamelplank heeft diverse toplagen, variërend van 3 mm tot 7 mm. Hoe dikker de toplaag, hoe vaker de vloer geschuurd kan worden en hoe langer de levensduur van het lamelplank is.
  • Ook wat onder de toplaag zit is een aandachtspunt. Er is immers niet voor niets veel onderzoek gedaan naar waar een houten toplaag aan dient te voldoen om stabiliteit te creëren. Op basis van deze onderzoeken zijn twee soorten planken gefabriceerd: een duoplank en lamelplank. De duoplank is zoals de naam al doet vermoeden opgebouwd uit 2 lagen en bestaat uit een onderlaag en toplaag. De lamelplank daarentegen bestaat uit een onderlaag van kruislings verlijmd multiplex, wat werking van de toplaag tegen gaat. Hoe dikker de onderlaag, hoe minder werking en dat zorgt voor stabiliteit.
  • Daarnaast is de juiste lengte ook belangrijk. Zo wordt bij het leggen van een lamel vloer gebruik gemaakt van diverse lengtes lamelplanken om wildverband te creëren. Hierdoor krijgt uw vloer een speels effect.

Duizelt het u een beetje? Wij adviseren u graag verder bij het maken van de juiste keus.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een Lamel houten vloer

Eiken houten lamel vloer

Voordelen van lamelparket

Naast dat we u graag verder adviseren in onze showroom zetten we hieronder de voordelen van lamelparket op een rijtje.

Minder werking

Door de samenstelling van de lagen van het lamelparket ontstaat er een zeer stabiele vloer. Hierdoor zit er minder werking in dan bij bijvoorbeeld een massieve houten vloer. Dit wil zeggen dat de vloer een stuk minder krimpt en je dus minder last hebt van krimpnaden en de vloer dus langer mooi blijft.

Verschillende prijs- en kwaliteitsklassen

Zoals eerder benoemd is de kwaliteit en prijs van lamelparket afhankelijk van de toplaag, het aantal onderlagen en het gebruikte materiaal voor deze lagen. Hierdoor is lamelparket er in allerlei verschillende prijs- en kwaliteitsklassen, waardoor een lamel vloer voor vrijwel iedereen een optie is. Hulp nodig bij het kiezen van een lamelparket? Bij Natuurlijk Hout adviseren we u graag!

Makkelijk zelf te plaatsen

Lamelparket wordt vaak in de fabriek afgewerkt. Hierdoor ontstaat er een goede pasvorm voor de vloer, waardoor het eenvoudiger is om de vloer zelf te installeren. Toch hulp nodig bij het leggen van je vloer? Geen probleem! Wij helpen je graag bij het leggen van je vloer.

Goedkoop en snel te plaatsen

Naast dat het vrij eenvoudig is om een lamelparket zelf te plaatsen, is het ook nog eens mogelijk om de vloer zwevend te plaatsen. Dit wil zeggen dat de vloer direct op de draagvloer gelegd kan worden. Dit scheelt kosten en tijd waardoor je bij het leggen van deze vloer relatief goedkoop uit bent.

Verhuisbaar (belangrijk bij huurwoningen)

Zoals eerder benoemd kan lamelparket in de meeste gevallen zwevend gelegd worden. Indien de vloer zwevend is gelegd, kan hij ook gemakkelijk weer gedemonteerd worden. Dit is erg handig bij bijvoorbeeld huurwoningen!

Geschikt voor vloerverwarming

In de meeste gevallen is het mogelijk om lamelparket te plaatsen op vloerverwarming. Uiteraard zijn hier uitzonderingen in. Benieuwd naar de mogelijkheden bij u? Wij adviseren u graag online of in onze showroom!

Voordelen van lamelparket op een rijtje:

  • Lamel vloeren hebben minder werking vergeleken met massieve planken;
  • Zowel zwevend als verlijmd te plaatsen;
  • Lamel vloeren zijn makkelijk zelf te plaatsen;
  • Lamelparket is relatief goedkoop te plaatsen;
  • Lamel vloeren zijn snel te plaatsen;
  • In de meeste gevallen geschikt om te plaatsen op vloerverwarming;
  • Lamelparket is in de meeste gevallen verhuisbaar (van belang bij huurwoningen);
  • Lamelparket kan ook in appartementen gelegd worden.

Nadelen van lamelparket

Naast voordelen zijn er uiteraard ook nadelen waar u op moet letten. Deze bespreken we onderstaand met u.

Gehorig

Lamelparket is iets gehoriger (loopgeluid) dan massieve planken. Dit geluid kan gedempt worden door eerst een geluiddempende vloer te leggen. Dit gaat uiteraard wel iets ten koste van de in de voordelen besproken prijs en snelheid van het leggen van de lamel vloer.

Duurder dan massief hout

Over het algemeen zijn lamel vloeren wat duurder dan massief hout. Echter is, zoals boven besproken, lamelparket beschikbaar in allerlei soorten kwaliteits- en prijsklassen.

Naadvorming en krassen

Lamelparket vergt iets meer onderhoud dan andere vloeren. Het is van belang dat u regelmatig stofzuigt, aangezien vuil en hout als schuurpapier op uw vloer werken. Daarnaast moet de vloer regelmatig (niet nat) gedweild worden en moet de u vloer af en toe in de onderhoudsolie zetten.

Nadelen van lamelparket op een rijtje:

  • Lamel vloeren zijn iets gehorige (loopgeluid) dan massieve planken;
  • Lamel vloeren zijn vaak duurder dan massief hout;
  • Er kan naadvorming in lamel vloeren voorkomen.

N.B. Onderschat niet de levensduur van lamel vloeren met een toplaag van slechts 3 tot 4 mm. Bij normaal gebruik kunnen deze vloeren ook minstens 30 jaar mee. Kwaliteit is niet afhankelijk van de dikte van de toplaag.

Bij Natuurlijk Hout helpen we aan de perfecte parketvloer

Denkt u na het lezen van deze pagina dat een lamelparket vloer iets voor u is? Kom dan naar onze showroom of neem contact met ons op. We helpen u aan de perfecte parketvloer voor u! Ook kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen!

Niet gevonden wat u zocht? Geen probleem! Natuurlijk Hout biedt verschillende soorten vloeren aan, waaronder houten vloeren, laminaat vloeren of kurk vloeren. Kijk gerust online verder of kom naar onze showroom!

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een Lamel houten vloer

Wij leveren ook in de provincies Zuid-Holland, Overijssel & Gelderland. En ook in de steden Loenen aan de Vecht, Soesterberg & Laren.

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 94 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist