Loading...
Bel me terug

Leg instructies: Zwevende houten vloeren leggen

Zorg tijdens het leggen van de houten vloer voor goede verlichting.

U ziet dan eerder of u de vloer recht legt, of er oneffenheden te bespeuren zijn en of u genoeg ruimte overlaat voor de werking van de vloer (ca. 8 - 10 mm), gebruik hiervoor een gemakkelijke set afstandsblokjes. Denk bij het vrijhouden van de vloer ook om deurposten, pilaren en cv buizen.

Laat de houten vloer na bezorging gedurende 48 uur in de verpakking zitten in dezelfde ruimte waar het gelegd wordt. De houten vloer went zo alvast aan het klimaat van de ruimte (luchtvochtigheid, kamertemperatuur). Zo voorkomt u vochtinwerking op de vloer voor het leggen, en gaat deze in de toekomst niet bol staan.

De temperatuur in de kamer dient ten minste 17ºC te zijn, de relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 50% en 65% liggen.

Een houten vloer heeft onderling kleur verschillen. Dit hoort zo, door de oneffenheden bereikt u juist een heel natuurlijk effect.

Als de betonvloer/ houten ondervloer niet geheel vlak is, dient de vloer eerst geëgaliseerd te worden. Maak de volledig vlakke en droge betonvloer schoon en begin met het maken van banen met de vochtwerende folie. Laat de banen elkaar 10 cm overlappen

Leg de ondervloer op de vochtwerende folie. De platen moeten verspringen zodat de naden niet naast elkaar liggen. (een 10 db ondervloer dient u niet te overlappen, wel aan elkaar vast tapen)

Controleer vóór het leggen of de houten vloer geen fouten heeft en onbeschadigd is.

Met een houten vloer kunt u een ruimtelijk effect bereiken. Wilt u de kamer breder laten lijken, leg de houten vloer dan in de breedte. Behoefte aan een langere kamer, leg de houten vloer dan in de lengte.

De houten vloer leggen

U begint te leggen met de planken aan de linkerkant van de langste muur. Leg dus de stapel planken aan de andere kant van de kamer of in een andere ruimte.

Maak een aantal blokjes van ca. 1 cm breed (voor de krimpgoot) en leg deze tegen de muur.

Leg de eerste houten plank neer en dan de volgende op de kopse kant ernaast. Ga door tot het eind van de kamer. Kort het laatste deel in middels een zaag. Het overgebleven stuk kan als begin voor de tweede rij gebruikt worden. Zorg dat de reststukken die gebruikt worden minimaal 30 cm lang zijn.

Elke keer dat een vloerdeel gelegd is, zowel de kopse- als de lange zijde rustig aankloppen met een aanslagblok en rubberen hamer. Hiermee worden minimale naden voorkomen.

Schuur altijd de vloer handmatig licht op met schuurpapier korrel 120. Doe dit altijd in de lengterichting van de nerf.

Eventuele schuurkrassen / -vlekken dienen volledig te worden weggewerkt aangezien deze zichtbaar worden bij het aanbrengen van de afwerking.

Maak de vloer goed schoon door goed te stofzuigen.

Afwerken van een houten vloer.

Hierna kan de olie, hardwax of lak worden aangebracht. Maak altijd eerst een proefstukje.

Vergeet na het opzetten van olie/hardwax niet de gebruikte doeken goed uit te hangen. Deze zouden kunnen gaan broeien en in brand vliegen als ze opgepropt in een zak worden gedaan.

Ook als de vloer droog is, heeft deze nog enige tijd nodig om volledig uit te harden (tenminste drie weken). Let vooral op met water.

Neem bij vragen of onduidelijkheden altijd contact op met natuurlijk hout

Wij leveren ook in de provincies Limburg, Flevoland & Noord-Holland. En ook in de steden Werkhoven, Naarden & Heemskerk.

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 98 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist