Loading...
Bel me terug

Het leggen van kurk vloer: los of vast?

Er zijn verschillende legmethodes bij het plaatsen van een kurk vloer. Waar uw voorkeur naar uitgaat hangt af van uw persoonlijke woonsituatie. Zo kan de vloer vast of zwevend worden gelegd. Ook kunt u ervoor kiezen om de kurk vloer zelf te leggen, met behulp van ons zelf te leggen of de kurk vloer helemaal door ons te laten leggen.

Of u de kurk vloer zwevend laat leggen of gaat verlijmen hangt af van de ruimte waar de vloer moet komen en het soort kurk vloer waar u voor kiest en of er vloerverwarming onder moet komen. Tevens is het van belang om te weten of de vloer geluiddempend dient te zijn en wat uw budget is. Wij lichten toe wat het verschil tussen zwevend leggen en verlijmd leggen is en zetten tevens de voor-en nadelen voor u op een rij.

Zwevend leggen van een kurk vloer

Als u in een appartement woont is meestal de norm om een geluiddempende ondervloer te nemen. Daarom kiest men er ook vaak voor om een kurk vloer zwevend te leggen. Maar ook het feit dat de vloer eventueel mee moet kunnen verhuizen speelt daarbij een belangrijke rol.

Voordelen van een zwevende kurk vloer:

 • Een zwevende kurk vloer is goedkoper dan een vaste of verlijmde vloer;
 • een zwevende kurk vloer kunt u eenvoudig zelf leggen;
 • Zwevende kurk vloer is makkelijk los te halen;
 • Als de kruk vloer niet in de messing en groef is verlijmd is kunt u de vloer altijd meeverhuizen.

Nadelen van een zwevende kurk vloer:

 • Een zwevende kurk vloer heeft een grotere werking in de vloer;
 • Zwevend kurk heeft kans op dat de vloer iets gaat kraken;
 • Een zwevende kurk vloer klinkt holler dan een vloer die vast of verlijmd is.

Een kurk vloer kan uitstekend zwevend worden gelegd omdat dit een werkings-arm product is. Voordat een vloer zwevend wordt gelegd moet de ondervloer voldoende droog en vlak zijn. Vervolgens wordt de kurk vloer op een schuimmatje gelegd en aan de muurkanten afgestopt met een stukje kurk. Op deze wijze heeft u geen last van harde contactbruggen die het geluid kunnen transporteren.

Verlijmen van een kurk vloer

Is een extra stille vloer gewenst? Dient de vloer op een begane grond te komen waarbij het beton droog is? Heeft u als eis dat de naden tussen de planken zo klein mogelijk moeten blijven? Als u bevestigend kunt antwoorden op deze vragen dan is het vast of verlijmen van uw vloer de beste optie.

Voordelen van een verlijmde kurk vloer:

 • Verlijmde vloer is stiller dan een zwevende vloer;
 • Een verlijmde kurk vloer ligt strakker;
 • Een verlijmde vloer heeft minder werking;
 • Kan in ruimtes breder dan 6 meter worden gelegd.

Nadelen van een verlijmde kurk vloer:

 • Duurder dan een zwevende vloer;
 • Verlijmen van een vloer is lastiger zelf te leggen;
 • Niet mee te verhuizen.

De definitie van het vast leggen of verlijmen van een vloer is dat een kurk vloer volledig verlijmd wordt op een ondervloer / beton vloer. Wanneer er sprake is van een houten constructievloer wordt de vloer verlijmd op spaanplaten.

Wie gaat de vloer leggen?

Als u eenmaal heeft besloten of u de vloer los of vast wilt leggen is het ook zaak om te kijken of u de vloer geheel door ons laat leggen of liever zelf aan de slag gaat. Heeft u de intentie om te proberen de vloer zelf te leggen, maar kunt u daarbij toch een beetje ondersteuning van ons gebruiken? Ook dan helpen wij u graag.

Leginstructies en montage tips

Zie hier de instructies en tips om zelf een vloer te leggen

Wij leveren ook in de provincies Zuid-Holland, Overijssel & Gelderland. En ook in de steden Loenen aan de Vecht, Soesterberg & Laren.

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 94 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist