Loading...
Bel me terug

Kun je vloerverwarming met een houten vloer combineren?

Tegenwoordig is het zeker mogelijk om een houten vloer met vloerverwarming te combineren. Echter er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Niet alle houten vloeren kunnen immers zomaar met vloerverwarming gecombineerd worden!

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een houten vloer op vloerverwarming

Verschillende vloerverwarmingssystemen

Er zijn verschillende vloerverwarmingssystemen. We onderscheiden twee soorten: hoofdverwarmingen en bijverwarmingen. Een vloerverwarming kan bestaan draaien op een warmwater- of elektrisch systeem. Een vloerverwarming dat op een warmwatersysteem draait fungeert vaak als een hoofdverwarming en een elektrisch systeem vaak als bijverwarming.

Een hoofdverwarming wil zeggen dat er naast dit verwarmingselement in de vloer verder geen verwarming in huis nodig is. Een bijverwarming dient als aanvulling op de al aanwezige verwarmingselementen in huis.

Risico op bol of hol staan

Een houten vloer is een natuurproduct dat in beginsel niet geschikt is voor over vloerverwarming. Dit omdat het rendement van de vloerverwarming zo wordt verlaagd en omdat een houten vloer werkt door warmte en vocht. Omdat u uw houten vloer verwarmt van onderaf wordt dit gedeelte uitgedroogd. Aangezien de vloer vanaf de bovenkant een ander klimaat heeft is er een grote kans dat de vloer bol of hol gaat staan. Om dit risico te verlagen dient u rekening te houden met het rendementsverschil van uw vloerverwarming bij de houten vloer.

Rendementsverschil

Bij het aanschaffen van een nieuwe houten vloer in combinatie met vloerverwarming dient u rekening te houden met het rendementsverschil. Deze dient idealiter zo laag mogelijk te zijn. Hoe lager het verschil, des te minder er gestookt hoeft te worden en hoe lager de kosten dus uiteindelijk zullen zijn. Om een zo hoog mogelijk rendement uit uw vloerverwarming met een houten vloer te behouden is het van belang om een zo dun mogelijke vloer aan te schaffen.

Daarnaast adviseren we u om de houten vloer rechtstreeks te verlijmen. Het rechtstreeks verlijmen van de vloer zorgt ervoor dat de warmte direct door de plank gaat. Wanneer de vloer ‘zwevend’ op de vloerverwarming ligt blijft er ruimte over tussen de vloer en de plank, waardoor het meer energie kost om de vloer te verwarmen. Kortom: ga voor een zo dun mogelijke vloer en verlijm deze direct voor een zo laag mogelijk rendementsverschil.

De juiste keuze houten vloer voor combineren met vloerverwarming

Naast dat u rekening dient te houden met het verlagen van het rendementsverschil, is het van belang dat u de juiste vloersoort kiest. Een houten vloer gaat in veel gevallen een leven lang mee en u wilt niet dat de vloer na een paar jaar bol en/of hol gaat staan of dat er ongewenste kieren zichtbaar zijn.

Een goede keuze is een lamelplank. Een lamel plank is een samengestelde plank welke plusminus 70% minder werkt en bestaat uit een onderlaag en een toplaag van het echte hout. Wat belangrijk is bij het kiezen van een lamelplank is dat de onderlaag goed verlijmd is, met bij voorkeur een multiplex onderlaag. Voor een vloerverwarming is een lamelplank een goede keuze voor de houten vloer. Een goed voorbeeld van een geschikte lamelplank is een vloer van lamelparket. Kies voor een houten toplaag van ongeveer 4 mm. Verder is het zo dat hoe breder de plank is, hoe meer werking er in de plank zit. Daarom adviseren we u om een breedte te kiezen van maximaal 18 tot 26 centimeter. Laat u vooral adviseren door onze experts.

Welke vloerverwarmingssystemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer?

Er zijn tal van verschillende houtsoorten maar niet alle houtsoorten zijn geschikt om op de vloerverwarming te leggen. Beuken, Jatoba, Zwarte Kabbes en andere nerveuze houtsoorten zijn voorbeelden van houtsoorten die niet geschikt zijn. Een vloer van eikenhout leent zich perfect voor op vloerverwarming, mits niet te dik en niet te breed.

Welke vloerverwarmingssystemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer?

Eigenlijk alle vloerverwarming systemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer, mits de vloerverwarming goed is gelegd en afgewerkt. Hieronder een paar voorbeelden:

Een natbouwbuis vloerverwarming systeem wordt afgewerkt met een laag zandcement waar een houten vloer op verlijmd kan worden nadat het droog en voor gestreken is. Een droogbouw vloerverwarming systeem is een systeem waar door middel van platen de vloerverwarming in wordt geklikt, waarna er fermacell of vergelijkbare platen op worden gelegd. Zodra de vloer is voorgestreken kan de houten vloer direct worden verlijmd.

Het is mogelijk om een houten vloer met vloerverwarming rechtstreeks op een bestaande tegel, gietvloer ov natuursteen te leggen. Wel dient de vloer in de meeste gevallen te worden opgeruwd met een grove schuurkorrel, en voorgestreken te worden.

Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming en het best is om hier een afwerklaag overheen te leggen. Indien dit niet mogelijk is, kunt u er een zwevende houten vloer op leggen. Echter is het nu ook raadzaam om een afwerklaag te plaatsen, waar de houten vloer vervolgens op verlijmd kan worden.

Voordat u een houten vloer op uw vloerverwarming lijmt, zijn er in eerste instantie een aantal regels waar u met de vloerverwarming rekening mee dient te houden. Een voorbeeld hiervan is het startprotocol. Een nieuwe vloerverwarming heeft altijd een startprotocol dat ervoor zorgt dat de verwarming langzaam opwarmt. Zodra de vloerverwarming onder uw houten vloer op temperatuur is moet u er voor waken dat de temperatuur niet te abrupt stijgt.

Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een vloerverwarming onder een houten vloer?

Wanneer u kiest voor een vloerverwarming met houten vloer is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk dat u kiest voor een dunne vloer (maximaal 16 mm dik) die direct wordt verlijmd op de vloer. Verder is het van belang dat u een breedte van maximaal 24 cm aanhoudt. Als u hier rekening me houdt kunt u jarenlang genieten van warme voeten door uw houten vloer onder een vloerverwarming.

Een laatste tip

Leg bij voorkeur geen karpet of kleed op de houten vloer met vloerverwarming. Hierdoor krijgt u een ophoping van warmte waardoor de ruimte niet goed op temperatuur kan komen en het hout schade kan oplopen. Wel kan een natuurkleed op vloerverwarming.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een lamel houten vloer op vloerverwarming

Wij leveren ook in de provincies Utrecht, Overijssel & Zuid-Holland. En ook in de steden Hoevelaken, Maartensdijk & Leidsche Rijn.

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 96 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist