Loading...
Bel me terug

Houten vloer laten leggen door professionals

Er zijn verschillende legmethodes bij het plaatsen van een houten vloer. Waar uw voorkeur naar uitgaat hangt af van uw persoonlijke woonsituatie. Zo kan de houten vloer vast of zwevend worden gelegd. Ook kunt u ervoor kiezen om de parket vloer zelf te leggen, met hulp van ons zelf te leggen of de vloer helemaal door ons te laten leggen.

lamel vloer leggen

Zwevend leggen of verlijmen?

Of u de houten vloer zwevend laat leggen of gaat verlijmen, hangt af van de ruimte waar de houten vloer moet komen, de soort houten vloer waar u voor kiest, de breedte van de plank en of er vloerverwarming moet komen. Tevens is het van belang om te weten of de vloer geluiddempend dient te zijn en wat uw budget is. Wij lichten toe wat het verschil tussen zwevend leggen en verlijmd leggen is en zetten tevens de voor- en nadelen voor u op een rij.

Een houten vloer zwevend leggen.

Als u in een appartement woont is meestal de norm om een TNO gecertificeerde ondervloer van 10dB te nemen. Daarom kiest men er ook vaak voor om een houten vloer zwevend te leggen. Maar ook het feit dat de vloer eventueel mee moet kunnen verhuizen speelt daarbij een belangrijke rol.

Voordelen van een zwevende houten vloer:

 • Voordeliger dan een vaste of verlijmde vloer;
 • U kunt de vloer eenvoudig zelf leggen;
 • De houten planken zijn makkelijk los te halen;
 • Als de houten vloer niet in de messing en groef is verlijmd is kunt u de vloer altijd meeverhuizen.

Nadelen van een zwevende houten vloer:

 • Grotere werking van de vloer;
 • Kans dat de houten vloer iets gaat kraken;
 • De houten vloer klinkt holler dan een vloer die vast of verlijmd is.

Laminaat en lamel kunnen uitstekend zwevend worden gelegd omdat dit een werkingsarm product is. Voordat een vloer zwevend wordt gelegd, moet de ondervloer voldoende droog en vlak zijn. Vervolgens wordt de houten vloer op een schuimmatje gelegd en aan de muurkanten afgestopt met een stukje kurk. Op deze wijze heeft u geen last van harde contactbruggen die het geluid kunnen transporteren.

Verlijmen van een houten vloer.

Is een extra stille vloer gewenst? Dient de vloer op een begane grond te komen waarbij het beton droog is? Heeft u als eis dat de naden tussen de planken zo klein mogelijk moeten blijven? Als u bevestigend kunt antwoorden op deze vragen, dan is het vast of verlijmd leggen van uw vloer de beste optie.

lamel vloer leggenVoordelen van een verlijmde houten vloer:

 • Vloer is stiller dan een zwevend houten vloer;
 • Vloer ligt strakker dan een zwevende houten vloer;
 • Een verlijmde vloer heeft minder werking;
 • Kan in ruimtes breder dan 6 meter zwevend worden gelegd.

Nadelen van een verlijmde houten vloer:

 • Duurder dan een zwevende vloer;
 • Een verlijmde houten vloer is lastiger zelf te leggen;
 • Een verlijmde houten vloer is niet mee te verhuizen.

De definitie van het vast leggen of verlijmen van een vloer is dat een houten vloer volledig verlijmd en blind vernageld wordt op een ondervloer. De spaanplaat broodjes worden op hun beurt weer verlijmd op de betonnen vloer. Wanneer er sprake is van een houten constructievloer, wordt de vloer verlijmd en blind vernageld op spaanplaten.

Wie gaat de houten vloer leggen?

Als u eenmaal heeft besloten of u de houten vloer los of vast wilt leggen, is het ook zaak om te kijken of u de vloer geheel door ons laat leggen of liever zelf aan de slag gaat. Heeft u de intentie om te proberen de vloer zelf te leggen, maar kunt u daarbij toch een beetje ondersteuning van ons gebruiken? Ook dan helpen wij u graag.

We leveren uw houten vloer in o.a. Muiderberg, Amersfoort, Apeldoorn, Amsterdam, Hierden, Harderwijk, Utrecht, Zwolle, Ermelo, Nunspeet, Amstelveen, Weesp, Hooglanderveen, Vathorst, Hilversum, 't Harde, Nijkerk, Kamperveen, Biddinghuizen, Zeewolde, Bilthoven, Naarden, Huizen, Soest, Baarn, Putten, Houten & Nieuwegein!

Wij leveren ook in de provincies Utrecht, Overijssel & Zuid-Holland. En ook in de steden Hoevelaken, Maartensdijk & Leidsche Rijn.

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 96 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist