Loading...
Bel me terug

Kurk vloer: terug van weg geweest

Als we spreken over het kurk dan hebben we het over schors van de kurkeik.

Kurk boom voor vloerenKurk (schors) heeft een structuur die te vergelijken is met die van honingraat. Elke vierkante centimeter bestaat uit 40 miljoen cellen. Deze cellen, en de tussenliggende ruimtes, zijn gevuld met een soort lucht. Dit zorgt ervoor dat kurk werkt als kleine geluid– en warmte isolatoren. Tevens absorberen ze druk en schokken. Tot op de dag van vandaag is er nog geen ander materiaal gevonden dat deze drie eigenschappen combineert.

De kurkeik (Quercus Suber)

De kurkeik komt van nature voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Verder wordt de boom vooral in Portugal en Spanje gekweekt. Hij kan 10 tot 20 meter hoog worden en een leeftijd bereiken van 150 tot 200 jaar. De stam diameter varieert van 30 tot 100 centimeter en de kurkeik heeft de neiging om scheef te groeien. Rond de stam vormt de schors zich tot een weefsel waarvan de celwanden kurkstof bevatten. Deze verkurkte celwanden laten nagenoeg geen water of lucht door.

De kurk wordt om de 8 tot 10 jaar gepeld. De kurkeik behoort tot een van de weinige boomsoorten, waarvan de schors verwijderd kan worden zonder dat de boom afsterft.

Oogst

Boom kurk voor vloerenDe eerste kurkvorming begint pas na 3 tot 4 jaar. Pas als de boom volwassen is, bij een leeftijd van 25 tot 30 jaar, wordt de schors voor het eerst geoogst. Dit wordt gedaan tijdens de heetste maanden van het jaar, in juli en augustus. De kurkschors laat nu makkelijk los van de moederschors door vochtonttrekking. Deze traditionele oogst bestaat al honderden jaren en is een handmatig proces.

De kurkeik kan ongeveer elke 9 jaar geschild worden dat neerkomt op zo’n 19 keer in zijn leven. Nadat de boom geschild is, scheidt hij een roodachtige kleur vocht af. Na ongeveer 3 maanden zal de wond genezen zijn en begint de boom weer nieuwe cellen aan te maken.

Verwerking

De geschilde schors blijft nog enkele maanden in het bos liggen om zo het natuurlijke vocht te laten verdampen. Eenmaal in de fabriek zal de schors verder drogen en krimp kwijt raken. Vervolgens wordt de schors gekookt. Dit is belangrijk om de schors soepeler te maken en om insecten te doden. Nu wordt de schors enkele weken in het donker opgestapeld om opnieuw te drogen. Voordat de kurk klaar is voor verwerking, is men snel 2 jaar verder.

Milieuvriendelijk

De kurkindustrie wordt algemeen als milieuvriendelijk beschouwd. Dit vanwege de duurzaamheid van de productie en de gemakkelijke recycling.

Voordelen van een kurk vloer

  • Een kurk vloer is isolerend en voelt altijd warm aan;
  • Kurk vloeren zijn veerkrachtig en akoestisch isolerend;
  • Kurk vloeren zijn toepasbaar in elke ruimte;
  • Een kurk vloer is tegenwoordig ook goed te combineren met vloerverwarming;
  • Kurk is slip-vast.

Nadelen van een kurk vloer

  • Kurk vloeren zijn gevoelig voor verkleuring;
  • Bij kurk vloeren wordt inloop zichtbaar bij druk belopen plekken;
  • Kurk met een laklaag moet regelmatig worden vernieuwd.

Vraag nu een gespecificeerde offerte aan.

We leveren uw houten vloer in o.a. Muiderberg, Amersfoort, Apeldoorn, Amsterdam, Harderwijk, Utrecht, Zwolle, Ermelo, Nunspeet, Amstelveen, Weesp, Hooglanderveen, Vathorst, Hilversum, 't Harde, Nijkerk, Kamperveen, Biddinghuizen, Zeewolde, Bilthoven, Naarden, Huizen, Soest, Baarn, Putten, Houten & Nieuwegein!

Wij leveren ook in de provincies Gelderland, Flevoland & Utrecht. En ook in de steden Dronten, Stadshagen & Maarssen.

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 74 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist