Loading...
Bel me terug

De kurkvloer is terug van weg geweest

Kurkvloeren

Een kurkvloer is een soort vloerbedekking die gemaakt is van kurk. Kurk wordt gewonnen uit de bast van kurkeiken. Kurkvloeren hebben enkele voordelen, zoals milieuvriendelijk, duurzaam en comfortabel om op te lopen. Kurkvloeren zijn ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Een van de beste dingen van een kurkvloer is dat ze in elke kamer van het huis gebruikt kunnen worden. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe klik kurkvloer vloer voor je keuken, badkamer of woonkamer, kurkvloeren zijn een geweldige optie om te overwegen.

Bekijk nu onze scherpe kurkvloer aanbiedingen

Wat is een kurkvloer?

Een kurkvloer is een soort vloerbedekking gemaakt van kurk. Kurk is een natuurlijk materiaal dat wordt gewonnen uit de bast van kurkeiken. Kurkvloeren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege hun vele voordelen. Als een kurkvloer overweegt voor uw huis, zijn hier een aantal dingen die je moet weten.

kurkvloer

Voordelen van een kurkvloer

Er zijn vele redenen waarom kurkvloeren een geweldige optie zijn voor uw huis. Kurkvloeren zijn:

Isolerende werking

Kurk (schors) heeft een structuur die te vergelijken is met die van honingraat. Elke vierkante centimeter bestaat uit 40 miljoen cellen. Deze cellen, en de tussenliggende ruimtes, zijn gevuld met een soort lucht. Dit zorgt ervoor dat kurk werkt als kleine geluids– en warmte isolatoren. Tevens absorberen ze druk en schokken. Tot op de dag van vandaag is er nog geen ander materiaal gevonden dat deze drie eigenschappen combineert.

Onderhoudsvriendelijk en geschikt voor astma

Je kunt een kurkvloer gemakkelijk schoon houden met een stofzuiger of dweil. Ze zijn ook bestand tegen vlekken en krassen. Naast de isolerende werking trekt deze vloer ook geen stof aan. Daarnaast voorkomt de beschermende laklaag van de kurk vloer dat het stof de vloer in trekt. Het stof en vuil blijft dus bovenop de vloer liggen waardoor je deze vloersoort eenvoudig schoonmaakt. Naast dit onderhoudsvriendelijk voordeel is het ook nog eens uitermate geschikt voor mensen met astma.

Milieuvriendelijk, duurzaam product

Deze kurkvloer soort bestaat uit een volledig natuurlijk product. Hierdoor is de kurkvloer milieuvriendelijk, duurzaam en heeft het een lange levensduur. Dit is ook te danken aan de onderhoudsvriendelijke eigenschappen van de vloer. De kurkindustrie wordt algemeen als milieuvriendelijk beschouwd. Dit vanwege de duurzaamheid van de productie en de gemakkelijke recycling. Kurk is een natuurlijk materiaal dat duurzaam en hernieuwbaar is. Het is ook biologisch afbreekbaar, dus het zal niet bijdragen tot het storten van afval. Kurkvloeren zijn zeer sterk en kunnen tegen een stootje. Ze zijn ook bestand tegen vocht, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes als keukens en badkamers.

Rekbare vorm

Een kurkvloer is rekbaar. Dit betekent dat er druksporen op de vloer kunnen ontstaan wanneer er langdurig een zwaar object op de vloer steunt. Echter zal de vloer, door de hoge rekbaarheid, na het verwijderen van het object herstellen in zijn oorspronkelijke staat. Hierbij is het van belang dat de vloer goed gelegd wordt, maar hier zullen onze specialisten u bij helpen.

Geschikt voor alle ruimtes

Kurkvloeren liggen al een tijdje in veel winkelpanden en kantoorruimtes, maar komen steeds vaker terug in woningen. Het mooie aan het toepassen van een kurkvloer in je woning is dat het bestand is tegen water. Dit betekent dat je deze vloersoort zelfs kan leggen in je toilet, keuken of badkamer!

Comfortabel en veelzijdig

kurkvloerenKurkvloeren zijn zachter dan andere soorten vloeren, zodat ze comfortabeler zijn om op te lopen. Je kunt de vloeren in elke kamer van het huis gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen die bij uw inrichting passen.

Bekijk nu onze scherpe kurkvloer aanbiedingen

Nadelen van een kurk vloer

  • Een kurkvloer is gevoelig voor verkleuring;
  • Bij een kurkvloer wordt de inloop zichtbaar bij druk belopen plekken;
  • Goede kurkvloeren met een laklaag moeten regelmatig worden vernieuwd.

Soorten kurkvloeren

Een kurkvloer is een natuurproduct en ze zijn er in twee soorten; massieve kurk en gemanipuleerde kurk.

Massieve kurkvloeren

Massieve kurkvloeren zijn gemaakt van 100% kurk en zijn de dikste van de twee soorten. Massieve kurkvloeren zijn duurzamer dan gemanipuleerde kurkvloeren, maar ze zijn ook duurder.

Zwevende kurkvloer

De gemanipuleerde kurkvloer zal minder snel kromtrekken of scheuren dan massieve kurkvloeren, waardoor ze een goede keuze zijn voor ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad, zoals keukens en badkamers.

Hoe een kurkvloer leggen?

Een mooie kurkvloer kan worden gelegd op beton, multiplex of spaanplaat ondervloeren. Als u een kurkvloer legt op een betonnen ondervloer, moet u een dampscherm gebruiken om te voorkomen dat vocht de vloer beschadigt. Kurkvloeren kunnen door een vakman van natuurlijk-hout of zelf gelegd worden. Als u ervoor kiest om zelf kurkvloeren te leggen, zorg er dan voor dat u alle benodigdheden hebt.

kurkvloer leggen

Onderhoud van kurk vloeren

Kurkvloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Volg deze tips om je vloer op goed te houden:

  • Veeg of stofzuig regelmatig om vuil en stof te verwijderen.
  • Dweil met een vochtige doek of een speciaal voor vloeren ontworpen mop.
  • Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of reinigingsmiddelen op kurkvloeren, omdat die het oppervlak beschadigen.
  • Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op om vlekken te voorkomen.
  • Leg matten of tapijten bij de ingangen van uw huis om het binnendringen van vuil en gruis van buitenaf te beperken.

Wat is kurk?

Kurk is een natuurlijk materiaal dat men steeds vaker gebruikt in het interieur. Als we spreken over het kurk dan hebben we het over schors van de kurkeik. Vroeger hing er een ouderwets imago aan een vloer van kurk. De kurk vloer is echter volkomen meegegaan met de tijd en de populariteit voor deze vloer stijgt. Dit is allesbehalve onterecht, een kurk vloer brengt namelijk veel verschillende voordelen met zich mee. Dit en veel meer leest u op deze pagina.

Kurk boom voor vloerenKurk (schors) heeft een structuur die te vergelijken is met die van honingraat. Elke vierkante centimeter bestaat uit 40 miljoen cellen. Deze cellen, en de tussenliggende ruimtes, zijn gevuld met een soort lucht. Dit zorgt ervoor dat kurk werkt als kleine geluid– en warmte isolatoren. Tevens absorberen ze druk en schokken. Tot op de dag van vandaag is er nog geen ander materiaal gevonden dat deze drie eigenschappen combineert.

De kurkeik (Quercus Suber)

De kurkeik komt van nature voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Verder wordt de boom vooral in Portugal en Spanje gekweekt. Hij kan 10 tot 20 meter hoog worden en een leeftijd bereiken van 150 tot 200 jaar. De stam diameter varieert van 30 tot 100 centimeter en de kurkeik heeft de neiging om scheef te groeien. Rond de stam vormt de schors zich tot een weefsel waarvan de celwanden kurkstof bevatten. Deze verkurkte celwanden laten nagenoeg geen water of lucht door.

De kurk wordt om de 8 tot 10 jaar gepeld. De kurkeik behoort tot een van de weinige boomsoorten, waarvan de schors verwijderd kan worden zonder dat de boom afsterft.

Oogst

Boom kurk voor vloerenDe eerste kurkvorming begint pas na 3 tot 4 jaar. Pas als de boom volwassen is, bij een leeftijd van 25 tot 30 jaar, wordt de schors voor het eerst geoogst. Dit wordt gedaan tijdens de heetste maanden van het jaar, in juli en augustus. De kurkschors laat nu makkelijk los van de moederschors door vochtonttrekking. Deze traditionele oogst bestaat al honderden jaren en is een handmatig proces.

De kurkeik kan ongeveer elke 9 jaar geschild worden dat neerkomt op zo’n 19 keer in zijn leven. Nadat de boom geschild is, scheidt hij een roodachtige kleur vocht af. Na ongeveer 3 maanden zal de wond genezen zijn en begint de boom weer nieuwe cellen aan te maken.

Verwerking

De geschilde schors blijft nog enkele maanden in het bos liggen om zo het natuurlijke vocht te laten verdampen. Eenmaal in de fabriek zal de schors verder drogen en krimp kwijt raken. Vervolgens wordt de schors gekookt. Dit is belangrijk om de schors soepeler te maken en om insecten te doden. Nu wordt de schors enkele weken in het donker opgestapeld om opnieuw te drogen. Voordat de kurk klaar is voor verwerking, is men snel 2 jaar verder.

kurkvloer soorten

Een kurkvloer kopen bij natuurlijk-hout.com

Je kunt een kurkvloer kopen in verschillende vormen, maten en merken. Het hangt er maar vanaf wat je mooi vindt en wat bij je interieur past. Een kurkvloer werkt antistatisch en trekt geen stof aan. Dit komt mede door de laklaag die de vloer beschermt. Daardoor is het heel gemakkelijk om de kurkvloer schoon te houden en blijft hij ook langer mooi. Naast kurkvloeren vind je in bij ons ook andere kurkproducten.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op of kom eens langs in onze showroom.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een Kurk vloer

We leveren uw houten vloer in o.a. Muiderberg, Amersfoort, Apeldoorn, Amsterdam, Harderwijk, Utrecht, Zwolle, Ermelo, Nunspeet, Amstelveen, Weesp, Hooglanderveen, Vathorst, Hilversum, 't Harde, Nijkerk, Kamperveen, Biddinghuizen, Zeewolde, Bilthoven, Naarden, Huizen, Soest, Baarn, Putten, Houten & Nieuwegein!

Wij leveren ook in de provincies Zuid-Holland, Overijssel & Gelderland. En ook in de steden Loenen aan de Vecht, Soesterberg & Laren.

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 94 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist