Loading...
Bel me terug

Visgraat vloer

Visgraat vloeren zijn stijlvolle, moderne en tijdloze vloeren. Daarnaast past het in ieder interieur. Het is dan ook geen verrassing dat dit patroon zo populair is. Het eeuwenoude patroon, de houtsoort en de afwerking van de planken geven de ruimte en de vloer een dynamische en luxe uitstraling. Bij Natuurlijk Hout weten we hier alles van en kunnen we u adviseren bij het uitkiezen van een geschikte vloer tussen ons aanbod visgraat vloeren. Kom langs in onze showroom of lees verder voor meer informatie over deze vloersoort.

Antique grey visgraat

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een Visgraat vloer

Wat is visgraat?

Visgraat is het patroon waarin de vloer gelegd wordt. Het bestaat uit lamellen die men in een bijzondere vorm plaatst. De planken hebben allemaal dezelfde lengte en worden loodrecht op elkaar geplaatst zoals te zien op de onderstaande foto. Het motief dat hieruit ontstaat heeft iets weg van het graat van een vis, vandaar de naam visgraat. Deze vloersoort is tegenwoordig ook verkrijgbaar in de materialen PVC, laminaat of vinyl. Deze zijn wat moderner, maar verminderen de luxe uitstraling die de vloer heeft. Onze specialisten in de showroom helpen u bij het uitzoeken van een geschikte vloer tussen ons aanbod visgraat vloeren die bij u past.

Dit patroon is een eeuwenoude patroonvorm in de vloerenindustrie. Al sinds de jaren 1600 wordt dit patroon toegepast in landhuizen, paleizen en kastelen. Vroeger werd het patroon met een bies gelegd. Dit is een rand aan de kant van de muren. Tegenwoordig wordt het visgraat patroon helemaal doorgelegd tot aan de muur.

Dit prachtige patroon en het houten materiaal was vroeger een manier om te laten zien dat hier een rijk persoon woonde. Vroeger was het dus echt een statussymbool, maar tegenwoordig is het niet meer alleen voor rijke mensen, hoewel dit patroon nog steeds een luxe uitstraling heeft. Bij Natuurlijk Hout zijn visgraat vloeren prima betaalbaar met een luxe uitstraling.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een visgraat vloer

Visgraat vloeren zijn enorm populair en absoluut terug van weggeweest.

Zo tijdloos als de visgraat is, gaat het tóch met de tijd mee. Vroeger was de keuze voor visgraat vloeren erg beperkt, maar tegenwoordig is er keuze genoeg wanneer u voor deze vloersoort kiest. De traditionele afmeting is vaak 7/28 of 9/35. Anno 2022 is de visgraat vaak gemoderniseerd door middel van onder andere brede en grote planken, ook wel walvisgraat genoemd. Visgraat vloeren zijn in elk gewenste houtsoort te verkrijgen, maar eikenhout is het meest voorkomende.

Een houten vloer in visgraat past in elke ruimte van uw woning. Deze vloeren worden tegenwoordig zelfs weleens in kantoorpanden gelegd. Ook op vloerverwarming! Zowel als het gaat om bij- of hoofdverwarming. Het is echter wel van belang om goed te kijken naar de juiste bewerking en leg-methode. Hierover adviseren wij van Natuurlijk Hout u graag.

Visgraat vloeren zijn behoorlijk bewerkelijk.

Ons advies is om een houten vloer in visgraat te laten leggen door een van onze gespecialiseerde parketteurs. Onze parketteurs maken gebruik van ondervloeren van mozaïek of spaanplaat. In tegenstelling tot het beeld dat men vaak heeft, is een houten vloer in visgraat niet per definitie duurder dan ‘reguliere’ planken. Het hout, de bij-materialen en de afwerkingen zijn zoals bij niet-visgraat vloeren, maar de leg-methode vraagt om meer arbeid. Mocht u de visgraat toch zelf willen leggen, laat u dan uitgebreid door Natuurlijk hout informeren.

Naast het traditionele visgraatpatroon is het ook mogelijk om een iets andere variant op dit patroon te leggen. Zo kunnen de punten van de planken in een hoek worden afgesneden waardoor je een scherper patroon krijgt. Dit noemt men de Hongaarse punt. In plaats van een 90-graden hoek liggen de planken dan in een 60- of zelfs 45-graden hoek tegen elkaar aan.

En band en/of bies? Misschien woorden die u vaak hoort, waar wat is het nu precies? Visgraat vloeren worden vaak afgewerkt met een houten rand tussen de vloer patronen en de wand. Hier hebben we het over alleen een band; een natuurlijke omlijsting van de vloer. Het is ook mogelijk een dun houten randje in een andere kleur te gebruiken tussen de vloer patronen en de wand; de bies. Bij een lichte vloer wordt veelal een donkere bies (Wengé hout) gebruikt, bij een donkere vloer vaak een lichte bies (Maple hout). Uiteraard kan de band en bies ook gecombineerd worden. U maakt uw vloer nog moderner door geen band en bies te gebruiken maar voor een noest in de plank te kiezen. Beide manieren van leggen geven de kamer een ruimere uitstraling.

De voordelen van visgraat vloeren

Zoals we op deze pagina hebben besproken heeft dit vloerpatroon veel voordelen. We zetten ze hier onder nog even voor u op een rijtje.

Een stijlvolle uitstraling

Allereerst is het grootste voordeel van visgraat vloeren het uiterlijk en de uitstraling. Het werd vroeger in kastelen en paleizen gelegd en dit stijlvolle karakter is deze vloer nog niet verloren.

Visgraat is betaalbaar

Ondanks deze stijlvolle en luxe uitstraling van de vloer is de vloer tegenwoordig betaalbaar. Waar deze vloer vroeger alleen door ‘rijke lui’ gelegd konden worden is het nu een stuk toegankelijker om dit visgraat patroon in je huis te laten leggen.

Verschillende variaties

Verder is er bij het leggen van de vloer mogelijk om variaties toe te passen. Zo kun je de vloer leggen met een band of bies tegen de muur, of de planken afsnijden zodat je een scherper patroon krijgt zoals bij de Hongaarse Punt.

Het visgraatpatroon past in elk interieur

Het visgraatpatroon past in elk interieur en kan in elke kamer gelegd worden. Tegenwoordig ligt het zelfs in sommige kantoorpanden of showrooms.

Tenslotte is de vloer tijdloos. Zoals eerder benoemd werd dit patroon geïntroduceerd in de 16e eeuw en is het sindsdien alleen maar populairder geworden. Als u op zoek bent naar een tijdloze vloer is een visgraat vloer dus de juiste keuze. Bij Natuurlijk Hout bieden we diverse visgraat vloeren aan.

Alle voordelen samengevat:

  • Een visgraat vloer heeft een luxe uitstraling
  • Ondanks de luxe uitstraling betaalbaarder dan vroeger
  • Mogelijkheid tot variatie (bies/rand, Hongaarse punt)
  • Past in elk interieur en in elke kamer
  • Het patroon is tijdloos

De nadelen van visgraat vloeren

Het voornaamste nadeel van het leggen van het visgraatpatroon is dat het vrij complex is om zelf te leggen. Met behulp van onze specialisten zorgen we er voor dat u zich hier geen zorgen over hoeft te maken.

Daarnaast kan een visgraatvloer kan alleen gelegd worden op een egale ondervloer. Indien u dit niet heeft moet u eerst tijd en geld besteden aan het voorbereiden van de vloer.

Zelf leggen of laten doen?

Heeft u na het lezen van dit artikel besloten dat u een visgraat vloer in uw huis wil? Dan is het nu de keuze of u het zelf wil leggen of dat u wil dat onze specialisten dit doen. Het leggen van het visgraatpatroon is vereist veel precisie en expertise en is dus erg lastig, zelfs voor specialisten. Wij adviseren u daarom om onze specialisten in te schakelen. Mocht u toch de keuze maken om hem zelf te leggen, dan kunt u onze leg instructie voor zwevende houten vloeren raadplegen.

Natuurlijk hout heeft al honderden visgraat vloeren mogen leggen. Heeft u vragen of wilt u sparren of een visgraat vloer ook iets voor u is? Dan staan we graag voor u klaar!

[url href="~/offerte" class="cta"]Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een Visgraat vloer[/url]

Wij leveren ook in de provincies Zuid-Holland, Overijssel & Gelderland. En ook in de steden Vathorst, Maartensdijk & Bunnik.

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 101 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist