Loading...

Roken van houten vloeren

Bel me terug

Het roken van Eiken houten planken geeft een bijzonder effect en tijdens het rookproces komt, anders dan de naam doet vermoeden, geen rook te pas. Roken kan niet bij elke plank; Frans of Europees Eiken laat zich wel uitermate makkelijk roken.

Het roken van een Eiken houten plank is een vorm van logen waarbij een zuur, het looizuur, van de plank reageert met ammonia damp die de plank doet verkleuren. Door deze chemische reactie verdwijnt het looizuur uit de houten plank. Het resultaat is een onregelmatig oppervlak dat de nerf goed laat zien en de Eiken plank een grijzige kleur geeft. De duur van het proces is afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid ammonia en varieert van 2 tot 8 uur. In hoeverre de houten plank verkleurt hangt af van de hoeveelheid looizuur in de plank.

Afwerken

Uiteraard moet de Eiken houten plank hierna nog worden afgewerkt met een olie om zo beschermd te worden tegen onder andere vuil/vloeistoffen en om de uiteindelijke kleur te creëren die u wenst. Vaak kiest men ervoor om de houten vloer na het leggen te schuren en oliën. Echter is het ook mogelijk om de houten vloer kant en klaar te laten behandelen in de schaverij. Op deze manier wint u tijd, de parketteur hoeft immers ter plekke niet meer te schuren en oliën, maar het maakt het ook eenvoudiger om zelf de houten vloer te leggen.

Ditjes en datjes:

  • De tekening binnen het hout, oftewel de nerf, wordt benadrukt
  • De structuur van elke afzonderlijke plank komt naar voren
  • Van de ammoniadampen blijven geen schadelijke sporen achter
  • Het hout word altijd donkerder.
  • Enkel en dubbel roken heeft te maken met de tijd van het roken.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een massief houten vloer

Aanbieding:

Een bestaande of gekozen plank los roken € 12,- m²

Eiken 23,5 cm dubbel gerookt in de witte olie € 51,- per m²

Eiken 26 cm dubbel gerookt in de witte olie € 54,- per m²

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 96 individuele klant beoordelingen op 5-sterrenspecialist